Veelgestelde vragen

Waarom staat de cv-ketel nog niet op 60 graden?

De installateur stelt de watertemperatuur van de verwarming meestal standaard te hoog in. Dan blijft het altijd warm, ook bij min 20 graden buiten in een slecht geïsoleerd huis. Maar meestal is het niet min 20 graden en niet alle huizen zijn zeer slecht geïsoleerd. Je verbruikt daardoor altijd iets te veel energie en betaalt meer dan nodig is. Met deze campagne vragen we je om de temperatuur op 60 graden te zetten, wat bijna altijd meer dan voldoende warmte oplevert. Op de zeldzame zeer koude dagen kan je de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk weer even verhogen.

Kan ik nog wel lekker warm douchen op 60 graden?

Ja, je kan nog lekker warm douchen, dat heeft niets te maken met deze actie. We vragen je alleen de temperatuur van het verwarmingswater lager te zetten. Met de temperatuur van het tapwater en het douchewater doe je niets. Dat is ook apart geregeld in de cv-ketel, daar kom je verder niet aan.

Moet ik dit niet overlaten aan een installateur?

Je kunt dit in de meeste gevallen makkelijk zelf doen! Maar als toevallig toch binnenkort de jaarlijkse beurt voor de cv-ketel gepland is, dan kun je natuurlijk ook de installateur vragen de temperatuur te verlagen.

Hoeveel energie en geld bespaar ik?

De mate van energie en geld besparing hangt af hoe vaak en hoe hard je stookt. Dat hangt samen met hoe goed je huis is geïsoleerd, hoe warm je het wilt hebben en op welke temperatuur de cv-ketel nu staat.

De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.

Is er geen risico op Legionella?

Nee, deze actie heeft alleen betrekking op de temperatuur van het water in de centrale verwarming: cv-water (in de radiatoren) en niet op het tapwater (kraan en douche). Het water in de cv-ketel levert nooit legionella op (dicht systeem).

Kan de temperatuur ook nóg lager?

Ja, dat kan. Vloer- en wandverwarming zijn bijvoorbeeld heel erg geschikt voor het afgeven van voldoende warmte met een hele lage watertemperatuur. Dat komt door het grote oppervlak. Als je een goed geïsoleerde woning hebt, kan de temperatuur vaak nog lager worden gezet (35 tot 45 graden). Je kunt ook experimenteren, onder het mom “how low can you go?” Heb je de temperatuur omlaag gezet en warmt het huis vervolgens niet goed op? Dan kun je de temperatuur van de cv-ketel altijd weer omhoog bijstellen. Zijn er plannen om helemaal van het gas af te gaan en wil je testen of jouw huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming? Doe dan de 50-gradentest van Milieu Centraal

Ik heb vloerverwarming. Kan ik ook meedoen?

Wie een CV ketel heeft kan mee doen. Een apart thermostaatventiel voor de vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloerverwarming niet hoger dan 40 graden gestookt kan worden. De cv-ketel kan dus zonder problemen op 60 graden of lager worden gezet.

Ik heb een warmtepomp. Kan ik ook meedoen?

Nee, een warmtepomp werkt al met lage temperatuurverwarming en is al heel zuinig! Een warmtepomp is geen cv-ketel en gebruikt geen aardgas.

Ik heb een elektrische cv-ketel. Kan ik ook meedoen?

Ook een elektrische cv-ketel kan op 60 graden (of lager) worden ingesteld. De besparing met een elektrische cv-ketel is niet zoveel als met een cv-ketel op gas. Maar het helpt wel.

Ik heb stadsverwarming. Kan ik ook meedoen?

Nee. Huizen met stadsverwarming hebben geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming kan je niet zelf reguleren.

Ik heb een modulerende cv-ketel. Kan ik ook meedoen?

Een modulerende cv ketel, in combinatie met een modulerende thermostaat, zorgt ervoor dat z’n vermogen wordt aangepast aan de warmtebehoefte. ’s Morgens bij het aanwarmen, als de woning snel op de gewenste temperatuur moet komen, staat de brander voluit open. Dit duurt dan tot de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een lagere aanvoertemperatuur. Dit bespaart energie. 

Moderne ketels zijn bijna altijd modulerend, maar ook die kunnen meestal op 60 gezet worden. De besparing is minder maar zeker de moeite waard. Bij sommige modulerende cv ketels zoals die van AWB is het niet mogelijk om de temperatuur van het cv water naar 60 te zetten zoals beschreven in de video’s en het stappenplan. Dat moet overgelaten worden aan een installateur.

Ik heb een Toon Thermostaat. Kan ik de aanvoertemperatuur van mijn cv ketel aanpassen?

Jazeker! Heb je een Toon Thermostaat dan moet je daarin de aanvoertemperatuur van het cv water aanpassen in plaats van in je cv ketel. Dan doe je op de volgende manier.

Het is heel koud buiten en mijn huis warmt niet goed op, wat nu?

Elk huis is anders, met name de mate van isolatie. Bij een slecht geïsoleerd huis is 60 graden misschien wat te laag en is 70 graden beter. Experimenteer en bepaal bij welke temperatuur je huis nog goed opwarmt. Als je het niet warm genoeg krijgt wanneer het stevig vriest, kan je de temperatuur van het verwarmingswater (tijdelijk) weer iets omhoog zetten.

De combinatie van aanvoertemperatuur verlaging met waterzijdig inregelen en het bijstellen van het pomp vermogen van de ketel geeft een optimaal presterend cv systeem.

Verder kan je betere isolatie overwegen om in de toekomst met lagere CV-temperaturen te kunnen werken of om van het aardgas af te kunnen stappen. 

Ik heb een VR (Verhoogd Rendement) cv ketel, kan ik die ook op 60 zetten?

Nee, deze maatregel levert alleen besparing op voor HR (Hoog Rendement) ketels. Ketel fabrikanten adviseren daarom ook om niet aan de temperatuur instellingen van een VR ketel te zitten. Bij twijfel is het type cv ketel ook te herkennen aan het GASKEUR sticker op de cv ketel en staat ook op de voorpagina van de handleiding van de cv ketel.

Wat kan ik verder doen om mijn energieverbruik te verminderen?

Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog meer simpele manieren om gas en geld te besparen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan radiatorfolie of radiatorventilatoren? Ook elektriciteit besparen levert geld op. Denk aan ledlampen, doorvoerstekkers (stekkerblokje met aan/uit knop) en dergelijke. Kijk hier voor meer tips.

Mijn cv-ketel staat er niet bij!

De meest voorkomende cv-ketels staan op de site. Staat jouw ketel er niet bij? Laat het ons weten door te mailen naar info@zetmop60.nlzodat we je verder kunnen helpen.

Kan ik deze campagne delen? 

Ja, graag zelfs! Je kunt de campagne en online flyer delen met #zetmop60, facebook, instagram. Ook is de campagne erg geschikt om te delen in app-groepen omdat de site op mobiel ook goed werkt.